Site Loader

Dus je hebt de basis over bitcoin geleerd , je bent enthousiast over het potentieel en nu wil je wat * kopen. Maar hoe?

(* Investeer alsjeblieft nooit meer dan je kunt veroorloven om te verliezen – cryptocurrencies zijn volatiel en de prijs kan zowel stijgen als dalen.)

Bitcoin kan op beurzen worden gekocht of rechtstreeks van andere mensen via marktplaatsen.

U kunt ze op verschillende manieren betalen, variërend van contant geld tot creditcards en betaalpassen tot overboekingen, of zelfs met andere cryptocurrencies, afhankelijk van bij wie u ze koopt en waar u woont.

1 – Stel een portemonnee op

De eerste stap is het opzetten van een portemonnee om je bitcoin op te slaan – je hebt er een nodig, wat je favoriete aankoopmethode ook is. Dit kan een online portemonnee zijn (onderdeel van een uitwisselingsplatform of via een onafhankelijke provider), een desktopportemonnee, een mobiele portemonnee of een offline portemonnee (zoals een hardwareapparaat of een papieren portemonnee ).

Zelfs binnen deze categorieën portemonnees is er een grote verscheidenheid aan services om uit te kiezen, dus doe wat onderzoek voordat u beslist welke versie het beste bij u past.

Het belangrijkste onderdeel van elke portemonnee is het veilig bewaren van uw sleutels (een reeks tekens) en / of wachtwoorden. Als u ze verliest, verliest u de toegang tot de bitcoin die daar is opgeslagen.

ONLINE KOPEN

2 – open een rekening bij een beurs

Cryptocurrency-uitwisselingen kopen en verkopen bitcoin namens u. Er zijn er  momenteel honderden actief, met verschillende mate van liquiditeit en veiligheid, en nieuwe blijven opduiken terwijl andere uiteindelijk worden gesloten . Net als bij portefeuilles, is het raadzaam om wat onderzoek te doen voordat je een keuze maakt – je hebt misschien het geluk dat je verschillende gerenommeerde uitwisselingen hebt om uit te kiezen, of je toegang kan beperkt zijn tot een of twee, afhankelijk van je geografische gebied.

De grootste bitcoin-uitwisseling ter wereld op dit moment in termen van US $ -volume is Bitfinex , hoewel het voornamelijk gericht is op spot traders. Andere grote uitwisselingen zijn Coinbase , Bitstamp en Poloniex , maar voor kleine bedragen zouden de meest gerenommeerde uitwisselingen goed moeten werken. (Opmerking: op het moment van schrijven zet de interesse in bitcoin-handel de meeste koop- en verkoopactiviteiten in de detailhandel onder druk, dus een zekere mate van geduld en voorzichtigheid wordt aanbevolen.)

Met de onderdrukking van know-your-client (KYC) en anti-witwasregeling (AML) -regulering, vereisen veel uitwisselingen nu een geverifieerde identificatie voor het instellen van een account. Dit bevat meestal een foto van uw officiële ID en soms ook een adresbewijs.

De meeste beurzen accepteren betaling via bankoverschrijving of creditcard, en sommige zijn bereid om met Paypal-overschrijvingen te werken. En de meeste beurzen brengen kosten in rekening  (die over het algemeen de kosten omvatten voor het gebruik van het bitcoin-netwerk).

Elke uitwisseling heeft een andere procedure voor zowel installatie als transactie, en zou u voldoende details moeten geven om de aankoop te kunnen uitvoeren. Zo niet, overweeg dan om de serviceprovider te wijzigen.

Zodra de exchange de betaling heeft ontvangen, zal deze namens jou het overeenkomstige bedrag aan bitcoin kopen en deze in een automatisch gegenereerde wallet op de exchange storten. Dit kan minuten of soms uren duren vanwege netwerkknelpunten. Als u dat wilt (aanbevolen), kunt u het geld vervolgens naar uw buitenbeursportefeuille verplaatsen .

KOPEN MET CONTANT GELD

2 – kies een aankoopmethode

Platforms zoals LocalBitcoins helpen je om individuen bij jou in de buurt te vinden die bitcoin willen inwisselen voor geld. Ook LibertyX lijsten winkels in de Verenigde Staten waar u geld kan ruilen voor Bitcoin. En WallofCoins , Paxful en BitQuick zullen je doorverwijzen naar een bankkantoor bij jou in de buurt waar je een storting kunt doen en een paar uur later bitcoin kunt ontvangen.

Geldautomaten zijn machines die in ruil voor contant geld bitcoin naar uw portemonnee sturen. Ze werken op dezelfde manier als bankautomaten – u voert de rekeningen in, houdt de QR-code van uw portemonnee tegen een scherm en de overeenkomstige hoeveelheid bitcoin wordt naar uw account gestraald. Coinatmradar kan u helpen een bitcoin-geldautomaat bij u in de buurt te vinden.

Hoe u uw Bitcoin kunt opslaan

Voordat je een bitcoin bezit , heb je een plek nodig om ze op te slaan. Die plaats wordt een ‘ portemonnee’ genoemd . In plaats van uw bitcoin daadwerkelijk vast te houden, bevat het de privésleutel waarmee u toegang heeft tot uw bitcoin-adres (dat ook uw openbare sleutel is). Als de wallet-software goed is ontworpen, ziet het eruit alsof je bitcoins er echt zijn, wat het gebruik van bitcoin handiger en intuïtiever maakt.

Eigenlijk bevat een portemonnee meestal meerdere privésleutels en veel bitcoin-investeerders hebben verschillende portemonnees.

Portemonnees kunnen op je computer en / of mobiele apparaat staan, op een fysieke opslaggadget of zelfs op een stuk papier . Hier zullen we kort de verschillende typen bekijken.

Elektronische portemonnees

Elektronische portemonnees kunnen worden gedownload of in de cloud worden gehost. De eerste is gewoon een opgemaakt bestand dat op uw computer of apparaat staat en transacties mogelijk maakt. Gehoste (cloudgebaseerde) portefeuilles hebben meestal een gebruiksvriendelijkere interface, maar u vertrouwt een derde partij met uw privésleutels.

Software portemonnee

Het direct installeren van een portemonnee op uw computer geeft u de zekerheid dat u uw sleutels beheert. De meeste hebben een relatief eenvoudige configuratie en zijn gratis. Nadeel is dat ze meer onderhoud nodig hebben in de vorm van backups. Als uw computer wordt gestolen of beschadigd raakt en uw privésleutels niet ook elders worden opgeslagen, verliest u uw bitcoin.

Ze vereisen ook meer veiligheidsmaatregelen. Als uw computer is gehackt en de dief uw portemonnee of uw privésleutels te pakken krijgt, krijgt hij ook uw bitcoin in handen.

De originele softwareportefeuille is het Bitcoin Core-protocol, het programma dat het bitcoin-netwerk beheert.  Zoals je kunt raden, neemt dit veel geheugen in beslag – op het moment van schrijven meer dan 145 GB.

De meeste wallets die tegenwoordig in gebruik zijn, zijn ‘lichte’ wallets, of SPV-wallets (Simplified Payment Verification), die niet het hele grootboek downloaden, maar synchroniseren met het echte werk. Electrum is een bekende SPV-desktop bitcoin-portemonnee die ook “cold storage” biedt (een volledig offline optie voor extra beveiliging). Exodus kan meerdere activa volgen met een geavanceerde gebruikersinterface. Sommige (zoals Jaxx ) kunnen een breed scala aan digitale activa bevatten en sommige (zoals Copay ) bieden de mogelijkheid van gedeelde accounts.

Online portemonnee

Online (of cloudgebaseerde) portefeuilles bieden meer gemak – u hebt over het algemeen toegang tot uw bitcoin vanaf elk apparaat als u over de juiste wachtwoorden beschikt. Ze zijn allemaal eenvoudig in te stellen, worden geleverd met desktop- en mobiele apps die het gemakkelijk maken om bitcoin uit te geven en te ontvangen, en de meeste zijn gratis.

Nadeel is de lagere beveiliging. Met uw privésleutels opgeslagen in de cloud, moet u vertrouwen op de beveiligingsmaatregelen van de host en deze zal niet verdwijnen met uw geld, of sluiten en u de toegang weigeren.

Sommige toonaangevende online wallets zijn gekoppeld aan beurzen (zoals Coinbase en Blockchain ). Sommige bieden extra beveiligingsfuncties, zoals offline opslag ( Coinbase en Xapo ).

Mobiele portemonnees

Mobiele portemonnees zijn beschikbaar als apps voor je smartphone, vooral handig als je in een winkel iets in bitcoin wilt betalen, of als je onderweg wilt kopen, verkopen of versturen. Alle online portefeuilles en de meeste van de hierboven genoemde desktopcomputers hebben mobiele versies, terwijl andere – zoals Abra , Airbitz en Bread – zijn gemaakt met het oog op mobiel.

Hardware portemonnees

Hardware wallets zijn kleine apparaten die af en toe verbinding maken met internet om bitcoin-transacties uit te voeren. Ze zijn extreem veilig, omdat ze over het algemeen offline zijn en daarom niet kunnen worden gehackt. Ze kunnen echter worden gestolen of verloren, samen met de bitcoins die bij de opgeslagen privésleutels horen. Sommige grote investeerders bewaren hun hardware-wallets op veilige locaties zoals bankkluizen. Trezor , Keepkey en Ledger and Case zijn opmerkelijke voorbeelden.

Papieren portemonnees

Misschien wel de eenvoudigste van alle portemonnees, dit zijn stukjes papier waarop de privé- en openbare sleutels van een bitcoin-adres zijn afgedrukt. Ideaal voor de lange termijn opslag van bitcoin (uiteraard uit de buurt van vuur en water), of voor het geven van bitcoin als een geschenk, deze portemonnees zijn veiliger omdat ze niet verbonden zijn met een netwerk. Ze zijn echter gemakkelijker te verliezen.

Met services zoals WalletGenerator kunt u eenvoudig een nieuw adres maken en de portemonnee op uw printer afdrukken. Vouw, verzegel en je bent klaar. Stuur wat bitcoin naar dat adres en bewaar het dan veilig of geef het weg. 

Zijn bitcoin-portefeuilles veilig?

Dat hangt af van de versie en het formaat dat je hebt gekozen en hoe je ze gebruikt.

De veiligste optie is een hardware wallet die je offline bewaart, op een veilige plek. Op die manier is er geen risico dat je account gehackt kan worden, je sleutels worden gestolen en je bitcoin wordt meegenomen. Maar als u de portemonnee verliest, is uw bitcoin verdwenen, tenzij u een kloon hebt gemaakt en / of betrouwbare back-ups van de sleutels hebt bewaard.

De minst veilige optie is een online portemonnee, aangezien de sleutels in handen zijn van een derde partij. Het is ook het gemakkelijkst in te stellen en te gebruiken, en biedt u een al te bekende keuze: gemak versus veiligheid.

Veel serieuze bitcoin-investeerders gebruiken een hybride benadering: ze houden een kernbedrag op de lange termijn van bitcoin offline, terwijl ze een “uitgavensaldo” hebben voor liquiditeit in een mobiel account. Uw keuze hangt af van uw bitcoin-strategie en uw bereidheid om “technisch” te worden.

Voor welke optie u ook kiest, wees voorzichtig. Maak een back-up van alles en vertel alleen uw naasten waar uw back-ups zijn opgeslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *