Site Loader

Elke fiat-valuta ter wereld wordt gecreëerd, vrijgegeven en gecontroleerd door één enkele entiteit – in de meeste gevallen een centrale bank. Volgens de wet mogen gewone burgers de valuta alleen kopen, verkopen of houden. Als iemand geld probeert te verdienen, komen ze onvermijdelijk achter de tralies terecht.

Toen Bitcoin werd geïntroduceerd, creëerde het een volledig nieuw en uniek paradigma. ‘S Werelds eerste digitale, gedecentraliseerde valuta die door niemand wordt beheerd. Bovendien houdt het concept van Bitcoin in dat iedereen met voldoende rekenkracht munten kan creëren door simpelweg een actief onderdeel van de gemeenschap te zijn.

Naarmate het steeds meer mainstream wordt, proberen wetshandhavingsinstanties, belastingautoriteiten en juridische regelgevers over de hele wereld hun hoofd rond het concept van cryptocurrency te wikkelen en waar past het precies in de bestaande regelgeving en wettelijke kaders.

De legaliteit van Bitcoin hangt af van wie je bent, waar je bent in de wereld en wat je ermee doet. Hier is onze gids over juridische kwesties met betrekking tot Bitcoin, waar we ons voornamelijk richten op de VS maar ook andere grote landen bestrijken.

Zorgen over cryptocurrencies

In veel rechtsgebieden hebben de autoriteiten nog steeds moeite om Bitcoin te begrijpen, laat staan ​​om het in juridische termen te definiëren. Er zijn veel zorgen gerezen over het gedecentraliseerde karakter ervan. Het lijkt voor de hand liggend dat overheden zich zorgen maken over een financiële gemeenschap die niet volledig kan worden gecontroleerd.

Dit geldt ook voor uitwisselingen en bescherming van geld van mensen. Hoewel in de VS gevestigde beurzen gereguleerd moeten worden, zijn er tal van offshore-platforms die dat niet doen. Inderdaad, de geschiedenis van cryptocurrency is gevuld met gevallen van uitwisselingen die plotseling worden afgesloten en weglopen met het geld van mensen.

De meest bekende van dergelijke gevallen is de sluiting van de beruchte beurs Mt.Gox. Begin 2014 vroeg de meest prominente Bitcoin-beurs die er was faillissement aan vanwege technologische problemen en de schijnbare diefstal of verlies van 744.000 Bitcoins-gebruikers. Dat aantal maakte ongeveer zes procent uit van de destijds in omloop zijnde 12,4 miljoen Bitcoins.

Het vermogen van Bitcoin om semi-anoniem te worden gebruikt, is een andere reden tot bezorgdheid. Hoewel elke transactie in de Blockchain wordt geregistreerd, is het voor gebruikers heel gemakkelijk om bijna volledig anoniem te blijven, omdat die records alleen de openbare sleutels en het bedrag van de overgemaakte bedragen bevatten.

De meeste van deze zorgen werden geuit nadat Silk Road op een darkwebmarkt mainstream media-aandacht kreeg, omdat Bitcoins de enige vorm van betaling was die daar werd geaccepteerd. De markt is sindsdien gesloten door de FBI, maar de autoriteiten maken zich nog steeds zorgen over de aantrekkingskracht van Bitcoin bij de handelaren in illegale goederen en diensten. Bovendien wordt gevreesd dat de semi-anonimiteit en het gedecentraliseerde karakter van Bitcoin kunnen worden benut bij witwas- en belastingontduiking.

Uw kansen zijn afhankelijk van de rol

In 2013 werd Bitcoin geclassificeerd als een converteerbare gedecentraliseerde virtuele valuta door het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Ze hebben ook een richtsnoer uitgegeven , waarin ze hebben verklaard dat degenen die eenheden van virtuele valuta verkrijgen en deze gebruiken om goederen te kopen, niet worden beschouwd als geldzenders en binnen de wet opereren.

Het kopen van goedaardige goederen en diensten met Bitcoins is dus volkomen legaal. De cryptocurrency wordt geaccepteerd als betaalmiddel op verschillende grote en kleine online marktplaatsen en serviceproviders, waaronder Overstock , Shopify en OKCupid . Bovendien zijn er overal in de VS winkels en restaurants waar je met Bitcoins kunt betalen.

Investeren

Volgens dezelfde richtlijnen valt het investeren in Bitcoin ook binnen het legale gebied. Veel gereguleerde in de VS gevestigde uitwisselingen moeten voldoen aan het beleid ter bestrijding van het witwassen van geld en uw klant kennen. Daarom moeten degenen die willen handelen en investeren in Bitcoin hun ID verifiëren en een bestaande bankrekening aansluiten.

Hoewel de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) potentiële investeerders heeft gewaarschuwd dat zowel fraudeurs als promotors van risicovolle investeringsregelingen Bitcoin-gebruikers kunnen targeten.

Mijnbouw

De FinCEN-richtlijn stelt dat gebruikers die eenheden van Bitcoins creëren en deze inwisselen voor platte valuta, kunnen worden beschouwd als geldzenders en mogelijk onderworpen zijn aan speciale wetten en voorschriften die dat soort activiteiten dekken.

Tot op de dag van vandaag zijn de wetten echter zelden of nooit afgedwongen om hardhandig te zijn tegen Bitcoin-mijnwerkers.

Betalingen accepteren in Bitcoins (voor bedrijven)

Het is legaal voor zowel grote als kleine bedrijven om Bitcoins-betalingen te accepteren. Ervan uitgaande dat het natuurlijk een goedaardige onderneming is die goederen en diensten voor gewone valuta verkoopt en ervoor kiest Bitcoin als een andere legale manier van betalen te accepteren. Elk bedrijf dat Bitcoin-betalingen accepteert, moet ook belasting betalen over inkomsten die via Bitcoin zijn ontvangen.

Bitcoin is erkend als een converteerbare virtuele valuta, wat betekent dat het accepteren ervan als een vorm van betaling precies hetzelfde is als het accepteren van contant geld, goud of cadeaubonnen.

Belastingen

Volgens een Virtual Currency Guidance, die voor het eerst werd uitgebracht door de Internal Revenue Service (IRS) in 2014, moeten cryptocurrencies zoals Bitcoin worden behandeld als eigendom in plaats van als valuta en als zodanig worden belast. Het is echter niet zo eenvoudig als het misschien klinkt.

Als u bijvoorbeeld met uw Bitcoins iets ter waarde van $ 300 koopt, betekent dit dat u zojuist een activum hebt verkocht. Je hebt winst of verlies gemaakt op die verkoop, afhankelijk van de waarde van de Bitcoin toen je hem kocht en wanneer je hem verkocht. Of het nu gaat om een ​​gewone of een meerwaarde, korte of lange termijn hangt af van de omstandigheden.

De verordening is niet helemaal duidelijk, maar de IRS probeert de rapportage te bestrijden. In het jaar 2015 betaalden slechts 802 mensen belasting over Bitcoin-winsten. De IRS gebruikt blijkbaar speciale software om Bitcoin-belasting cheats op te sporen.

Een bipartisan wetsvoorstel, waarin wordt opgeroepen tot een belastingvrijstelling voor transacties minder dan $ 600, werd onlangs geïntroduceerd in het Huis van het Congres. Als het slaagt, zal het het leven van kleine, dagelijkse handelaren veel gemakkelijker maken. Tot die tijd is het raadzaam om alle Bitcoin-gerelateerde activiteiten bij te houden.

Als het gaat om het verhandelen van Bitcoins, moeten de bijgehouden gegevens dezelfde informatie bevatten als aandelen- of forex brokerage-verklaringen: datum, beschrijving, hoeveelheid, prijs en vergoedingen. Als je aan het minen bent, moet je misschien weten wanneer de Bitcoin-opbrengst is behaald. Bedrijven die Bitcoins accepteren als een vorm van betaling, moeten de referentie van de verkoop, het ontvangen bedrag in BTC en de datum van de transactie registreren. Als er omzetbelasting verschuldigd is, wordt het verschuldigde bedrag berekend op basis van de gemiddelde wisselkoers op het moment van verkoop.

BitLicense

BitLicense is een reeks voorschriften met betrekking tot Bitcoin-transacties die door het New York State Department of Financial Services (NYDFS) zijn voorgesteld voor Bitcoin-bedrijven die in New York opereren of NY-inwoners bedienen. Vanaf september 2017, twee jaar na de inwerkingtreding van de verordening, werden er slechts vijf licenties verleend en de bedrijven die erin slaagden ze te verkrijgen, moesten daarvoor meer dan $ 100.000 uitgeven. Veel bedrijven besloten om opt-out van het dienen van New York bewoners, met Bitfinex uitwisseling beschrijft de eisen uiteengezet door NYDFS als ‘zeer invasieve,’ toe te voegen dat ze de privacy van hun user base’s in gevaar zou brengen.

De licentie kan worden verkregen via een aanvraagproces, dat $ 5.000 kost. Bedrijven die de licentie willen verkrijgen, moeten een nalevingsfunctionaris hebben die verantwoordelijk is voor het toezicht op de naleving van de voorschriften door het bedrijf. Bovendien moeten alle andere federale en staatswetten die van toepassing zijn op Bitcoin worden nageleefd. Dit omvat naleving van de wetten van geldzenders, antiwitwaswetgeving en het beleid van uw klant kennen. Dergelijke beveiligingen kunnen erg duur worden.

Meningen van regelgevers

SEC – Securities and Exchange Commission

De Securities and Exchange Commission is met name stil over Bitcoins, vooral vergeleken met regelgevende instanties in andere landen. In 2014 publiceerden ze een beleggerswaarschuwing , waarin ze mensen waarschuwden dat Bitcoin-gebruikers het doelwit kunnen zijn van fraudeurs.

De SEC heeft onlangs een cryptocurrency initial coin offering (ICO) genaamd ‘ DAO ‘ onderzocht . die was gehackt en ongeveer $ 50 miljoen aan Ether-munten was gestolen. In dit onderzoek richtte SEC zich voornamelijk op de vraag of DAO-munten een effect vormden. Het rapport concludeerde dat het investeren van geld in een token, het verwachten van winst die voortvloeit uit de managementinspanningen van andere mensen, een cryptocurrency tot een beveiliging maakt en passende regelgeving vereist.

Het rapport van SEC richtte zich echter volledig op Initial Coin Offerings en Bitcoin is daar ver voorbij. Dus alle regelgeving die SEC waarschijnlijk zal opleggen, zal hoogstwaarschijnlijk alleen nieuwkomers op de markt betreffen. Of Bitcoin als beveiliging kan worden behandeld, hangt af van de specifieke transactie, maar SEC heeft besloten dat elk bedrijf dat Blockchain-technologie gebruikt om effecten te verhandelen, zich moet registreren als een beurs, Alternative Trading System (ATS) of makelaar / dealer.

FinCEN – netwerk voor de handhaving van financiële misdrijven

Volgens FinCEN’s richtlijnen voor cryptocurrency wordt ‘ virtuele valuta ‘, zoals ze het noemen, gedefinieerd als een ‘ruilmiddel dat in sommige omgevingen als een valuta werkt, maar niet alle kenmerken van echte valuta heeft’. De leidraad had alleen betrekking op converteerbare virtuele valuta zoals Bitcoin, die kan dienen als vervanging voor echte valuta of een equivalent heeft in bestaande valuta.

‘Gebruikers’ van virtuele valuta worden niet beschouwd als een MSB (Money Serving Business) volgens de FinCEN-voorschriften. Dit betekent dat als u Bitcoins hebt verkregen om voor goederen of diensten te betalen, u niet onderworpen bent aan MSB-registratie-, rapportage- en administratie-voorschriften.

‘Wisselaars’ en ‘beheerders’ worden daarentegen beschouwd als geldzenders en moeten daarom voldoen aan de FinCEN-voorschriften. De leidraad definieert ‘uitwisselaars’ als mensen die zich bezighouden met het uitwisselen van Bitcoins en andere digitale valuta, terwijl ‘beheerders’ zich bezighouden met het in omloop brengen van virtuele valuta.

In juli 2017, in zijn eerste actie tegen een in het buitenland gevestigde MSB die in de VS actief was, legde FinCEN een boete van £ 110 mln op aan de BTC-e-uitwisseling, waarbij hij een van zijn operators arresteerde en het domein van de site in beslag nam.

CFTC – Commodity Futures Trading Commission

CFTC is een onafhankelijke Amerikaanse federale instantie die financiële derivaten beheert. In 2014 verklaarde een CFTC-commissaris dat het bureau absoluut autoriteit heeft als het gaat om Bitcoin, omdat ze dachten dat het als een grondstof kan worden geclassificeerd.

Onlangs heeft het bureau een inleiding uitgebracht , waarin werd gesteld dat virtuele valuta kunnen worden beschouwd als grondstoffen- of derivatencontracten, afhankelijk van de specifieke feiten en omstandigheden. Dit resulteerde in een daling van acht procent in de wisselkoers van Bitcoin, omdat beleggers vreesden voor strengere regelgeving.

CFTC lijkt een pro-Bitcoin houding te hebben genomen, heeft onlangs de toekenning van LedgerX het recht op een gereglementeerde Bitcoin futures markt te creëren. In september 2017 heeft CFTC voor het eerst een aanklacht ingediend tegen Bitcoin-fraudeurs. In een beweging die werd verwelkomd door echte Bitcoin-investeerders, werd Gelfman Blueprint beschuldigd van fraude, verduistering en het afgeven van valse rekeningafschriften in verband met gevraagde investeringen in Bitcoin.

IRS – Internal Revenue Service

Hoewel IRS een algemeen richtsnoer heeft uitgebracht over het belasten van digitale valuta, blijven veel vragen onbeantwoord. Het bureau maakte de zaken nog ingewikkelder met zijn beslissing om Bitcoin als eigendom te belasten, wat betekent dat zelfs het betalen van een kopje koffie met de cryptocurrency een belasting met zich meebrengt.

Volgens de IRS-voorschriften is het kopen van goederen en diensten met Bitcoin precies hetzelfde als het verkopen van een activum. Als u uw Bitcoins uitgeeft, betekent dit dat u winst of verlies heeft gemaakt, afhankelijk van de wisselkoers van een BTC toen u hem kocht en wanneer u hem verkocht.

Om te voldoen aan de IRS-voorschriften, is het raadzaam al uw Bitcoin-gerelateerde transacties bij te houden.

Aangezien slechts 0,04% van de klanten crypto in hun belastingrapporten van 2017 heeft opgenomen, heeft de IRS hun jacht op Bitcoin-belastingontduikers opgevoerd, en zelfs een speciale taskforce gevormd . Hoewel de IRS Bitcoin en andere cryptocurrency-transacties nauwlettend in de gaten houdt in een poging om meer belastingdollars te krijgen, zijn er geruchten geweest over een mogelijke toekomstige belasting amnestie voor Bitcoin-gebruikers. Of het werkelijk zal gebeuren en wanneer het zal gebeuren, valt nog te bezien.

Federale Reserve

De Amerikaanse Federal Reserve is ‘s werelds meest invloedrijke bankentiteit, aangezien zij de wereldwijde reservevaluta – de Amerikaanse dollar – controleert. Ze zijn erg geïnteresseerd in digitale valuta’s en de technologie die daarmee samenhangt, en hebben uitgebreide artikelen gepubliceerd over zowel Bitcoin als Blockchain . Het feit dat een financiële gigant als de Federal Reserve manuren heeft geïnvesteerd in het begrijpen van het concept van Bitcoin, zegt veel over hoe invloedrijk de valuta wordt.

De organisatie heeft echter herhaaldelijk waarschuwingen gegeven over de risico’s van digitale valuta’s. Onlangs heeft de Federal Reserve verklaard dat ze zeer ‘aandacht’ houden om Blockchain, beschrijft het als iets dat zou kunnen verbeteren of verergeren traditionele financiële risico’s. ‘ Een Amerikaanse Fed gouverneur werd ook geciteerd zeggen dat de digitale valuta zou het gemakkelijker maken om illegale activiteiten te verbergen.

Janet Yellen, de Amerikaanse Federal Reserve stoel, werd onlangs geciteerd zeggen dat de Fed op dit moment onderzoek naar de invoering van een eigen digitale valuta. Als dat gebeurt, zullen de VS zich bij de cryptomarkt aansluiten met hun eigen, officiële en door de staat gecontroleerde cryptocurrency.

FINRA – Regelgevende instantie voor de financiële sector

De zelfregulerende organisatie voor Amerikaanse makelaars is behoorlijk actief geweest in het definiëren van Bitcoin, het voltooien van handleidingen en het geven van waarschuwingen voor haar klanten.

Wat interessant is, is dat FINRA in zijn rapport over Distributed Ledger Technology suggereerde dat het wijdverbreide gebruik van Blockchain-technologie de kernpraktijken van de organisatie zou kunnen beïnvloeden. In het bijzonder de manier waarop FINRA-leden zichzelf reguleren op het gebied van anti-witwassen en het beleid van uw klant kennen, activacontrole, bedrijfscontinuïteit, bewaking, betalingen en zelfs archivering.

OCC – Office of the Controller of the Currency

In zijn paper uit 2016 stelde het kantoor van de US Treasury een mogelijkheid voor om verder te gaan met het overwegen van aanvragen van fintech-bedrijven om nationale banken voor speciale doeleinden (SPNB’s) te worden. Dit initiatief is bedoeld om bedrijven die digitale banken voor beperkte doeleinden willen worden, een verenigd federaal reguleringsregime te bieden. Vanaf november 2017 zijn er echter nog enkele belangrijke politieke en juridische onzekerheden rond dit initiatief.

Bovendien bracht het OCC nog een optimistisch artikel uit waarin het opriep tot de oprichting van een afdeling ‘verantwoorde innovatie’. Ze zijn van plan kantoren te openen in Washington, New York en San Francisco om de groei van opkomende technologieën, waaronder digitale valuta, te stimuleren.

CFPB – Customer Financial Protection Bureau

Het Bureau heeft uitgegeven een consument waarschuwing over Bitcoin. Onder de potentiële problemen werden de volatiele wisselkoersen, het mogelijke gebrek aan hulp van uitwisselingen bij verloren geld en de dreiging van hacking en oplichting genoemd. Daarnaast heeft de CFPB ook de voordelen van Bitcoin erkend .

NFA – National Futures Association

De NFA is een onafhankelijke zelfregulerende organisatie voor de Amerikaanse futures-markt. Elke deelnemer aan de futures-markt, inclusief degenen die handelen in Bitcoin, moet het NFA-lidmaatschap hebben.

Organisaties die wetgeving ontwikkelen

Net als bij de meeste andere overheidsorganisaties zijn de Amerikaanse senaat en het Huis van Afgevaardigden niet erg lokaal geweest met betrekking tot Bitcoin en andere digitale valuta’s.

In augustus 2013 stuurde de Amerikaanse Senaat brieven naar verschillende wetshandhavingsinstanties, waarin werd gevraagd naar mogelijke risico’s en bedreigingen met betrekking tot cryptocurrencies. De meeste agentschappen reageerden met een voorzichtige erkenning van legitiem gebruik van Bitcoins.

Sindsdien werd het onderwerp cryptocurrencies vaak besproken, zowel in de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden. In 2016 werd The Congressional Blockchain Caucus opgericht om alle congresleden op de hoogte te brengen van een onderwerp van Bitcoin en Blockchain in de hoop toekomstige wetten te maken die van invloed zullen zijn op die specifieke sector.

In de zomer van 2017 hebben Amerikaanse wetgevers een wetsvoorstel opgesteld dat bedoeld is om cryptocurrencies te beschermen tegen inmenging van de overheid. Als het wetsvoorstel doorgaat, biedt het bescherming aan bepaalde cryptocurrencies die voldoen aan specifieke minimumvereisten om te voorkomen dat ze worden gebruikt in illegale zakelijke praktijken. Het wetsvoorstel zal naar verwachting in het najaar van 2017 worden ingediend.

Landen waarin Bitcoin is verboden

Bolivia

In 2014 verbood El Banco Central de Bolivia ronduit alle valuta die niet waren uitgegeven of gereguleerd door de overheid. De bank noemde specifiek Bitcoins en enkele andere digitale valuta’s, maar het verbod strekt zich uit tot alle cryptocurrencies.

Boliviaanse autoriteiten hebben onlangs gekraakt neer op cryptogeld gebruik, etikettering van het een piramidespel en arresteren 60 personen. In een begeleidende verklaring werd benadrukt dat de actie nodig was om de bevolking eraan te herinneren dat elke vorm van digitale valuta verboden is.

Ecuador

De Ecuadoriaanse regering heeft Bitcoin en alle andere digitale valuta verboden vanwege de oprichting van een nieuw door de staat beheerd elektronisch geldsysteem. Het project is ontworpen om rechtstreeks verbonden te zijn met de lokale valuta en wordt gecontroleerd door de overheid.

Vietnam

In 2014 heeft de Vietnamese Centrale Bank een verklaring afgelegd waarin het de bevolking expliciet verbood Bitcoins in het land te gebruiken. Dit werd gedaan uit voorzorg en het vertrouwen van digitale valuta zou later door de premier worden besloten.

Volgens rapporten heeft de Vietnamese premier in augustus 2017 toestemming gegeven voor een plan dat mogelijk zou leiden tot de officiële erkenning van Bitcoin en andere digitale valuta’s als betaalmiddel tegen 2018.

In oktober 2017 maakte de Vietnamese regering echter opnieuw een complete ommekeer en verbood ze ronduit het gebruik van digitale valuta in het land. Er werd ook aangekondigd dat vanaf begin 2018 iedereen die betrapt wordt op het gebruik van digitale valuta een boete krijgt.

Landen waarin Bitcoin legaal is

Australië

Aanvankelijk waren Australiërs mogelijk onderworpen aan goederen- en dienstenbelasting wanneer ze een cryptocurrency kochten of besteedden. Vaak zouden consumenten deze belasting tweemaal effectief kunnen dragen: eenmaal wanneer ze de cryptocurrency kopen en nogmaals wanneer ze deze hebben gebruikt in ruil voor goederen en diensten die aan die belasting zijn onderworpen.

Onlangs, in een beweging die gericht zijn op de weg vrijmaakt voor meer potentiële FinTech investeringen in het land, de Australische regering heeft eindelijk voorzien van een wetgevend einde aan de dubbele belasting van Bitcoin en andere digitale valuta.

Bulgarije

Bulgarije was de eerste lidstaat van de Europese Unie die Bitcoin officieel als valuta erkende , in plaats van het als een goudachtige grondstof te behandelen.

Canada

Bitcoin is momenteel geclassificeerd als een immaterieel activum. Het zal naar verwachting worden gereguleerd door de wetten ter bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorismebestrijding. Deze bepaling moet nog actief worden, maar wanneer dat het geval is, zullen ‘dealers in digitale valuta’ worden gereguleerd als gelddienstenbedrijven.

China

In 2013 verbood de People’s Bank of China (PBOC) alle financiële instellingen om Bitcoin-gerelateerde transacties af te handelen, en verbood het prijzen, kopen en verkopen van Bitcoins. Het verhandelen van Bitcoins door individuen is nog steeds legaal in China.

De Chinese regering heeft het gebruik van cryptocurrencies in hun land hardhandig aangepakt en heeft meerdere uitwisselingen aangespoord om opnames te stoppen, zonder wettig papierwerk te verstrekken. In september 2017 werd er bij alle Chinese virtuele valuta-uitwisselingen op aangedrongen om de handel tegen het einde van de maand stop te zetten om aan de regelgeving te blijven voldoen.

Bovendien hebben Chinese toezichthouders verboden ingevoerd op cryptocurrency-uitwisselingen en ICO’s . Hoewel die verboden ongetwijfeld hard en ongekend waren, konden ze Bitcoin niet volledig uit China stampen. In hun laatste poging om dit te doen, zullen Chinese toezichthouders beginnen met het toevoegen van zowel onshore als offshore platforms met betrekking tot virtuele valuta’s en ICO’s aan de Great Firewall.

Estland

Het Estse ministerie van Financiën heeft geoordeeld dat er geen juridische belemmeringen zijn om Bitcoin en andere vergelijkbare cryptocurrencies als betalingsmethode te gebruiken. Handelaren moeten de koper identificeren bij het aangaan van een zakelijke relatie of als de koper meer dan € 1.000 aan valuta per maand verwerft.

Finland

De Finse belastingdienst heeft besloten Bitcoin-transacties te behandelen als privécontracten die gelijkwaardig zijn aan contracten voor belastingdoeleinden. Als u goederen koopt met Bitcoins of BTC’s omzet in platte valuta, is elke prijsverhoging belastbaar, terwijl verliezen niet fiscaal aftrekbaar zijn. Gedolven Bitcoins worden beschouwd als verdiende inkomsten.

De Finse Centrale Belastingdienst is tegen de conventionele EU-aanpak ingegaan en heeft alle diensten rond Bitcoin en andere soortgelijke digitale valuta’s geclassificeerd als financiële diensten, waardoor ze vrijgesteld zijn van btw.

Frankrijk

In 2014, het Franse ministerie van Economische Zaken en Financiën heeft geschetst regelgeving op zijn plaats worden gezet voor de financiële instellingen en gebruikers van digitale valuta. De regelgeving verplichtte Bitcoin-distributeurs om het niveau van anonimiteit te beperken door hun gebruikers te identificeren en te verifiëren. De behandeling van digitale valuta’s moet ook voor belastingdoeleinden worden verduidelijkt, aangezien valuta’s onderhevig zijn aan vermogensbelastingwinst. Er werd een drempel van € 5.000 voorgesteld op de margebelasting om de bevolking in staat te stellen zaken met Bitcoin te proberen, te investeren en te ontwikkelen voordat belasting wordt betaald.

Duitsland

In Duitsland wordt Bitcoin erkend als privégeld. Deze beslissing stelt gebruikers van Bitcoin in staat om het te blijven gebruiken zonder enige tussenkomst van de overheid en biedt de autoriteiten de mogelijkheid om de winsten van bedrijven die gebruikmaken van de digitale valuta te belasten.

IJsland

Volgens een verklaring van de Centrale Bank van IJsland uit 2014 zijn transacties met Bitcoins en andere digitale valuta onderhevig aan beperkingen.

In 2017 heeft de Centrale Bank een nieuwe set regels geïntroduceerd , volgens welke brede en algemene vrijstellingen werden verleend van de eerder opgelegde beperkingen.

Israël

Met ingang van 2017, de Israëlische Belastingdienst bekijken Bitcoin als belastingplichtige actief, in plaats van valuta of een financiële zekerheid. Volgens dit beleid moet de verkoper elke keer dat een Bitcoin wordt verkocht een vermogenswinstbelasting van 25 procent betalen. Mijnwerkers en handelaars worden behandeld als bedrijven, waardoor ze onderworpen zijn aan vennootschapsbelasting en 17 procent btw.

Onlangs werd gemeld dat Israël Bitcoin en andere cryptocurrencies als onroerend goed gaat belasten. Dit betekent dat het wordt belast door de vermogenswinstbelasting, die in Israël 25% bedraagt ​​voor particuliere investeerders, terwijl het marginale tarief voor bedrijven 47% bedraagt. Aangezien cryptocurrencies worden beschouwd als een “immaterieel actief”, hoeven particuliere investeerders geen btw te betalen, terwijl de bedrijven nog steeds btw-plichtig zijn.

Japan

Japan is een van de weinige landen waar Bitcoin wordt erkend als legale betalingsvorm. In 2017 werd de belasting op Bitcoin-handel afgeschaft en begonnen de Japanse financiële autoriteiten met het uitgeven van licenties voor het wisselen van cryptocurrency.

Jordanië

Volgens het huidige beleid van de Centrale Bank van Jordanië is het banken, beurzen, financiële bedrijven en betalingsdienstbedrijven verboden om in Bitcoin en andere digitale valuta’s te handelen. Zowel de Centrale Bank als de regering van Jordanië waarschuwden mensen om Bitcoins te gebruiken, maar kleine bedrijven en handelaren accepteren deze nog steeds.

Mexico

Het Mexicaanse parlement overweegt momenteel een wetgeving die gericht is op het reguleren van de snelgroeiende financiële technologiesector van het land, waaronder Bitcoin en andere cryptocurrencies. De wetgeving stelt duidelijke regels voor fintechbedrijven voor, gericht op het verlagen van de kosten en het stimuleren van concurrentie in de sector. Het is ook bedoeld om financiële stabiliteit te waarborgen en witwassen en financiering van extremisten te voorkomen.

Slovenië

Volgens het Sloveense ministerie van Financiën kan Bitcoin niet als een valuta en niet als een activum worden beschouwd. Bitcoin-transacties zijn niet onderworpen aan vermogenswinstbelasting, maar Bitcoin-mijnbouw en bedrijven die goederen en diensten verkopen voor de digitale valuta worden belast.

Zweden

Als het gaat om acceptatie van Bitcoin en andere digitale valuta, is de Zweedse jurisdictie een van de meest gunstige ter wereld. De Zweedse financiële toezichthoudende autoriteit heeft in het openbaar digitale valuta’s zoals Bitcoin tot een legitieme betaalmethode uitgeroepen. Bovendien heeft de Zweedse belastingdienst zelfs besloten om Bitcoin-mijnbouw te belasten, afhankelijk van hoe succesvol het is.

Bepaalde bedrijven, die voornamelijk uitwisselingen zijn, moeten een vergunningaanvraag indienen en voldoen aan alle voorschriften die van toepassing zijn op meer traditionele financiële dienstverleners, zoals anti-witwassen en het beleid van uw klant kennen.

Landen waar Bitcoin niet gereguleerd is

België

Hoewel de minister van Financiën heeft aangegeven dat de regering niet onmiddellijk hoeft in te grijpen in het Bitcoin-systeem, zijn er gesprekken geweest over een nieuwe wetgeving die de overheidscontrole op Bitcoin en andere cryptocurrencies zal versterken.

Brazilië

In 2014 bracht de Centrale Bank van Brazilië een verklaring uit over cryptocurrencies, waarin werd gesteld dat Bitcoin en andere digitale valuta’s niet mogen worden gereguleerd. Een paar jaar later beschreef de president van de Centrale Bank Bitcoin als een piramidespel.

China: Hongkong

De Chief Executive van de Hong Kong Monetary Authority (HKMA) beschouwde Bitcoins als een virtuele grondstof en verklaarde dat de HKMA de cryptocurrency niet zal reguleren.

De secretaris voor financiële diensten en de schatkist van Hong Kong heeft gezegd dat de bestaande wetten Bitcoins en andere soortgelijke digitale valuta’s niet rechtstreeks reguleren, maar sancties opleggen voor onwettige handelingen met die valuta’s, zoals fraude en witwassen.

Colombia

In 2014 verklaarde Superintendencia Financiera de Colombia dat het gebruik van Bitcoin niet gereguleerd is. Onlangs bracht hetzelfde bestuursorgaan nog een verklaring uit waarin stond dat de Colombiaanse regering Bitcoin nog steeds niet autoriseert of legaliseert voor financiële transacties. Vandaag heeft het land echter geen plannen om het illegaal te maken.

Cyprus

Het gebruik van Bitcoins en andere cryptocurrencies is niet gereguleerd in Cyprus.

Denemarken

De financiële toezichthoudende autoriteit (FSA) van Denemarken heeft verklaard dat Bitcoin geen valuta is en heeft verklaard dat het niet onder zijn toezichthoudende autoriteit valt.

Griekenland

Er zijn in Griekenland geen specifieke voorschriften met betrekking tot Bitcoin en andere digitale valuta.

India

Volgens een verklaring van de vice-gouverneur van de Reserve Bank of India reguleert noch ondersteunt de IRB Bitcoins. Hoewel Bitcoin in India niet verboden is, wordt voorspeld dat het niet volledig legaal zal worden zonder een geschikte organisatie om alle aan cryptocurrency gerelateerde activiteiten te monitoren.

Eind 2017 vergeleek het Indiase ministerie van Financiën Bitcoin en andere cryptocurrencies met ponzi-schema’s en waarschuwde het investeerders voor de mogelijke gevaren.

Indonesië

Vanaf vandaag hebben de Indonesische autoriteiten geen gedetailleerd en gedetailleerd beleid opgesteld voor het reguleren of verbieden van het gebruik van Bitcoin.

De Bank of Indonesia heeft onlangs echter een verklaring uitgegeven waarin potentiële investeerders worden gewaarschuwd voor het verkopen, kopen en verhandelen van cryptocurrency. De verklaring vermeldde verder dat elke virtuele valuta niet legitiem is binnen het land.

Libanon

De Bank of Lebanon was de eerste in de regio die in 2013 een waarschuwing gaf over Bitcoin. Sindsdien is er weinig tot geen actie ondernomen door de ambtenaren van het land met betrekking tot digitale valuta’s. De enige opvallende uitzondering is de gouverneur van de Libanese Centrale Bank die Bitcoin en andere digitale valuta bekritiseert . Hij bestempelde ze als niet-gereglementeerde goederen en verklaarde dat ze verboden moesten worden.

Litouwen

De Centrale Bank van Litouwen heeft een verklaring afgegeven waarin de bevolking wordt gewaarschuwd voor de mogelijke risico’s van transacties met digitale valuta. Het belangrijkste gevoel was dat Bitcoins niet worden gereguleerd door de Litouwse of Europese autoriteiten. In de verklaring werd ook melding gemaakt van de mogelijkheid van regelgeving, maar waarschijnlijk zal er geen actie worden ondernomen.

Maleisië

In 2014 kondigde de centrale bank van Maleisië aan dat het Bitcoin niet als wettig betaalmiddel beschouwt en niet van plan is het te reguleren.

Bank Negara geeft momenteel echter vorm aan haar nieuwe standpunt over cryptocurrencies. Ondanks een over het algemeen positieve houding ten opzichte van Bitcoin, gaan er geruchten dat de Maleisische regering de cryptocurrency nog steeds kan verbieden. De beslissing zal eind 2017 worden genomen.

Nieuw-Zeeland

Volgens de Reserve Bank van Nieuw-Zeeland hebben niet-banken hun goedkeuring niet nodig voor transacties waarbij Bitcoins en andere digitale valuta worden opgeslagen en overgedragen, zolang er geen sprake is van de uitgifte van fysiek geld.

Rusland

In 2016 werden Bitcoins door de Federale Belastingdienst van Rusland als ‘niet illegaal’ beschouwd.

Sindsdien heeft de Russische Centrale Bank echter verklaard dat het ‘categorisch’ in strijd is met de regulering van digitale valuta’s als echt geld, als betaalmiddel voor goederen en diensten en tegen gelijkstelling met vreemde valuta.

Later veroordeelde president Putin Bitcoin en riep op tot een verbod op alle digitale valuta’s en de vice-minister van Financiën vertelde verslaggevers dat cryptocurrencies zeer waarschijnlijk worden verboden. [vervang de rest] Maar de Russische toezichthouders zijn sindsdien volledig van gedachten veranderd, met berichten dat Bitcoin legaal zal zijn, terwijl de mijnbouw zal worden gereguleerd. Sindsdien werd het Russische ministerie van Financiën aangehaald dat het de handel in cryptovaluta op “officiële” beurzen zal legaliseren.

Singapore

De Monetary Authority of Singapore (MAS) heeft eerder verklaringen afgelegd over geen interferentiebeleid en een waarschuwing aan potentiële gebruikers van Bitcoins en andere digitale valuta. In een recent interview, een MAS officieel verklaard dat de Centrale Bank heeft nog geen plannen voor het reguleren van de cryptocurrencies, maar het zal een open geest te houden. Hij stelde ook de noodzaak vast om in de nabije toekomst anti-witwasbestrijding in te voeren.

De Inland Revenue Authority van Singapore heeft uitgegeven een reeks fiscale richtlijnen met betrekking tot het gebruik van Bitcoin, volgens welke BTC transacties net zo een ruilhandel uitwisseling worden behandeld en dienovereenkomstig worden belast. Bedrijven die te maken hebben met Bitcoin-uitwisselingen worden belast op basis van hun BTC-verkopen.  

Thailand

Aanvankelijk ontmoedigde Bank of Thailand de bevolking om Bitcoins te gebruiken, om potentiële investeerders te waarschuwen voor de risico’s. Maar sindsdien heeft het zijn standpunt verzacht door een studie over de cryptocurrency te bestellen .

Volgens een ministeriële regeling moeten Thaise Bitcoin-uitwisselingen een Thailand Business Development Department e-commerce-licentie hebben en alleen de uitwisseling van digitale valuta voor Thaise Baht vergemakkelijken. Er is ook een Know Your Customer- en Customer Due Diligence-beleid.

Nederland

Digitale valuta’s zoals Bitcoin vallen momenteel niet onder de reikwijdte van de Wet op het financieel toezicht.  

Oekraïne

De Nationale Bank van Oekraïne heeft onlangs een verklaring gepubliceerd waarin zij verduidelijkt dat de Oekraïense grivna de enige valuta is die legaal in het land kan worden gebruikt. De Bank verklaarde ook dat de status van Bitcoin in Oekraïne verder wordt bemoeilijkt door het ontbreken van een uniforme classificatie van de valuta in de wereld en ondersteunt geen van de definities die in andere rechtsgebieden zijn gemaakt.

Verenigd Koninkrijk

De Britse regering heeft verklaard dat Bitcoin momenteel niet gereguleerd is en voor de meeste doeleinden, inclusief btw, wordt verhandeld als ‘particulier geld’. Dit betekent dat er geen btw wordt geheven wanneer bitcoin wordt ingewisseld voor sterling en andere valuta. Leveranciers van goederen en diensten die voor Bitcoin en andere digitale valuta worden verkocht, moeten echter btw betalen. Winsten en verliezen op digitale valuta zijn onderworpen aan vermogenswinstbelasting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *