Site Loader

Een cryptocurrency is een digitale of virtuele valuta die is ontworpen om te werken als een ruilmiddel. Het gebruikt cryptografie om transacties te beveiligen en te verifiëren en om de creatie van nieuwe eenheden van een bepaalde cryptocurrency te controleren. In wezen zijn cryptocurrencies beperkte vermeldingen in een database die niemand kan wijzigen, tenzij aan specifieke voorwaarden is voldaan.

Geschiedenis

Er zijn veel pogingen ondernomen om een ​​digitale valuta te creëren tijdens de technologische hausse in de jaren 90, waarbij systemen als Flooz , Beenz en DigiCash op de markt kwamen maar onvermijdelijk faalden. Er waren veel verschillende redenen voor hun mislukkingen, zoals fraude, financiële problemen en zelfs wrijvingen tussen werknemers van bedrijven en hun bazen.

Met name gebruikten al deze systemen een Trusted Third Party-benadering, wat betekent dat de bedrijven achter hen de transacties hebben geverifieerd en gefaciliteerd. Door het falen van deze bedrijven werd de totstandkoming van een digitaal kassasysteem lange tijd als een verloren zaak gezien.

Begin 2009 introduceerde een anonieme programmeur of een groep programmeurs onder een alias Satoshi Nakamoto Bitcoin. Satoshi beschreef het als een ‘peer-to-peer elektronisch geldsysteem’. Het is volledig gedecentraliseerd, wat betekent dat er geen servers bij betrokken zijn en geen centrale controlerende autoriteit. Het concept lijkt sterk op peer-to-peer-netwerken voor het delen van bestanden.

Een van de belangrijkste problemen die elk betalingsnetwerk moet oplossen, is dubbele uitgaven. Het is een frauduleuze techniek om twee keer hetzelfde bedrag uit te geven. De traditionele oplossing was een vertrouwde derde partij – een centrale server – die de balansen en transacties bijhield. Deze methode hield echter altijd een autoriteit in die in wezen de controle had over uw geld en met al uw persoonlijke gegevens bij de hand.

In een gedecentraliseerd netwerk als Bitcoin moet elke deelnemer dit werk doen. Dit wordt gedaan via de Blockchain – een openbaar grootboek van alle transacties die ooit binnen het netwerk zijn gebeurd, voor iedereen beschikbaar. Daarom kan iedereen in het netwerk het saldo van elke account zien.

Elke transactie is een bestand dat bestaat uit de openbare sleutels van de afzender en de ontvanger (portefeuilleadressen) en het aantal overgemaakte munten. De transactie moet ook worden ondertekend door de afzender met zijn privésleutel. Dit alles is slechts basiscryptografie. Uiteindelijk wordt de transactie uitgezonden in het netwerk, maar deze moet eerst worden bevestigd.

Binnen een cryptocurrency- netwerk kunnen alleen miners transacties bevestigen door een cryptografische puzzel op te lossen. Ze nemen transacties aan, markeren ze als legitiem en verspreiden ze over het netwerk. Daarna voegt elk knooppunt van het netwerk het toe aan zijn database. Zodra de transactie is bevestigd, wordt deze onvergetelijk en onomkeerbaar en ontvangt een mijnwerker een beloning plus de transactiekosten.

In wezen is elk cryptocurrency-netwerk gebaseerd op de absolute consensus van alle deelnemers over de legitimiteit van saldi en transacties. Als knooppunten van het netwerk het niet eens zijn over een enkele balans, zou het systeem in feite kapot gaan. Er zijn echter veel regels vooraf ingebouwd en geprogrammeerd in het netwerk die dit voorkomen.

Cryptocurrencies worden zo genoemd omdat het consensusbewaarproces wordt gegarandeerd met sterke cryptografie. Dit, samen met bovengenoemde factoren, maakt derden en blind vertrouwen als concept volledig overbodig.

Wat kun je doen met cryptocurrency

In het verleden was het buitengewoon moeilijk, zo niet onmogelijk, om een ​​handelaar te vinden die cryptocurrency accepteert. Tegenwoordig is de situatie echter totaal anders.

Er zijn veel handelaren – zowel online als offline – die Bitcoin accepteren als betaalmiddel. Ze variëren van enorme online retailers zoals Overstock en Newegg tot kleine lokale winkels, bars en restaurants. Bitcoins kunnen worden gebruikt om te betalen voor hotels, vluchten, sieraden, apps, computeronderdelen en zelfs een universitair diploma.

Andere digitale valuta’s zoals Litecoin, Ripple, Ethereum enzovoort worden nog niet zo algemeen geaccepteerd. Dingen veranderen echter ten goede, met Apple heeft ten minste 10 verschillende cryptocurrencies geautoriseerd als een haalbare betaalmethode in de App Store.

Natuurlijk kunnen gebruikers van andere cryptocurrencies dan Bitcoin altijd hun munten inwisselen voor BTC’s. Bovendien zijn er cadeaukaarten die websites verkopen zoals Gift Off , dat ongeveer 20 verschillende cryptocurrencies accepteert. Via cadeaubonnen kun je in wezen alles kopen met een cryptocurrency.

Ten slotte zijn er marktplaatsen zoals Bitify en OpenBazaar die alleen cryptocurrencies accepteren.

Veel mensen zijn van mening dat cryptocurrencies de populairste investeringsmogelijkheid zijn die momenteel beschikbaar is. Er zijn inderdaad veel verhalen dat mensen miljonair worden door hun Bitcoin-investeringen. Bitcoin is de meest herkenbare digitale valuta tot nu toe en vorig jaar werd één BTC gewaardeerd op 800. In november 2017 was de prijs van één Bitcoin hoger dan 7.000.

Ethereum, misschien wel de op één na meest gewaardeerde cryptocurrency, heeft de snelste stijging geregistreerd die een digitale valuta ooit heeft laten zien. Sinds mei 2016 is de waarde met minstens 2.700 procent gestegen. Als het gaat om alle cryptocurrencies samen, is hun marktkapitalisatie sinds medio 2013 met meer dan 10.000 procent gestegen.

Het is echter vermeldenswaard dat cryptocurrencies investeringen met een hoog risico zijn. Hun marktwaarde fluctueert als geen ander actief. Bovendien is het gedeeltelijk niet gereguleerd, bestaat er altijd een risico dat ze in bepaalde rechtsgebieden worden verboden en kan elke uitwisseling van cryptocurrency mogelijk worden gehackt.

Als je besluit te investeren in cryptocurrencies, is Bitcoin uiteraard nog steeds de dominante. In 2017 is het aandeel in de cryptomarkt echter behoorlijk gedaald van 90 procent naar slechts 40 procent. Er zijn momenteel veel opties beschikbaar, waarbij sommige munten privacygericht zijn, andere minder open en gedecentraliseerd zijn dan Bitcoin en sommige gewoon ronduit kopiëren.

Hoewel het heel gemakkelijk is om Bitcoins te kopen – er zijn talloze beurzen die handelen in BTC – andere cryptocurrencies zijn niet zo gemakkelijk te verkrijgen. Hoewel deze situatie langzaam verbetert met grote uitwisselingen zoals Kraken , BitFinex , BitStamp en vele anderen die Litecoin, Ethereum, Monero, Ripple enzovoort gaan verkopen. Er zijn ook een paar andere verschillende manieren om munt te zijn, u kunt bijvoorbeeld face-to-face handelen met een verkoper of een Bitcoin-geldautomaat gebruiken .

Zodra u uw cryptocurrency heeft gekocht, heeft u een manier nodig om deze op te slaan. Alle grote beurzen bieden portefeuillediensten aan. Maar hoewel het handig lijkt, is het het beste als u uw bezittingen opslaat in een offline portemonnee op uw harde schijf, of zelfs investeert in een hardware-portemonnee. Dit is de veiligste manier om uw munten op te slaan en u heeft volledige controle over uw bezittingen.

Zoals bij elke andere investering, moet u goed letten op de marktwaarde van de cryptocurrencies en op al het nieuws dat daarmee verband houdt. Coinmarketcap is een one-stop-oplossing voor het volgen van de prijs, het volume, het circulatieaanbod en de marktkapitalisatie van de meeste bestaande cryptocurrencies.

Afhankelijk van de jurisdictie waarin u woont, moet u deze mogelijk opnemen in uw belastingrapport zodra u winst of verlies heeft gemaakt door te investeren in cryptocurrencies. Op fiscaal gebied worden cryptocurrencies heel verschillend behandeld van land tot land. In de Verenigde Staten oordeelde de Internal Revenue Service dat Bitcoins en andere digitale valuta moeten worden belast als onroerend goed, niet als valuta. Voor beleggers betekent dit dat opgebouwde winsten en verliezen op lange termijn uit de handel in cryptocurrency worden belast tegen het toepasselijke vermogenswinstenpercentage van elke belegger, dat maximaal 15 procent bedraagt.

De mijne

Mijnwerkers zijn het belangrijkste onderdeel van elk cryptocurrency-netwerk en net als handel is mijnbouw een investering. In wezen bieden mijnwerkers een boekhouddienst voor hun respectieve gemeenschappen. Ze dragen hun rekenkracht bij aan het oplossen van ingewikkelde cryptografische puzzels, die nodig zijn om een ​​transactie te bevestigen en vast te leggen in een gedistribueerd grootboek genaamd de Blockchain.

Een van de interessante dingen van mijnbouw is dat de moeilijkheidsgraad van de puzzels constant toeneemt, in samenhang met het aantal mensen dat het probeert op te lossen. Dus hoe populairder een bepaalde cryptocurrency wordt, hoe meer mensen het proberen te minen, hoe moeilijker het proces wordt.

Veel mensen hebben fortuin gemaakt door Bitcoins te delven. Vroeger kon je aanzienlijke winsten maken met mijnen met alleen je computer of zelfs een krachtig genoeg laptop. Tegenwoordig kan Bitcoin-mijnbouw alleen winstgevend worden als u bereid bent te investeren in industriële mijnbouwhardware. Dit brengt natuurlijk enorme elektriciteitsrekeningen met zich mee bovenop de prijs van alle benodigde apparatuur.

Op dit moment, Litecoins, Dogecoins en Feathercoins worden gezegd om de beste cryptocurrencies in termen van kosten-effectief zijn voor beginners. Tegen de huidige waarde van Litecoins verdien je bijvoorbeeld alles van 50 cent tot 10 dollar per dag met alleen hardware van consumentenkwaliteit.

Maar hoe maken mijnwerkers winst? Hoe meer rekenkracht ze verzamelen, hoe groter de kans dat ze de cryptografische puzzels oplossen. Zodra een mijnwerker de puzzel weet op te lossen, ontvangt hij een beloning en transactiekosten.

Naarmate een cryptocurrency meer interesse trekt, wordt mijnbouw moeilijker en neemt het aantal ontvangen munten als beloning af. Toen Bitcoin bijvoorbeeld voor het eerst werd gemaakt, was de beloning voor succesvolle mijnbouw 50 BTC. Nu bedraagt ​​de beloning 12,5 Bitcoins. Dit gebeurde omdat het Bitcoin-netwerk zo is ontworpen dat er in totaal maar 21 miljoen munten in omloop kunnen zijn.

Vanaf november 2017 zijn er bijna 17 miljoen Bitcoins gewonnen en gedistribueerd. Naarmate de beloningen echter kleiner en kleiner worden, wordt elke gedolven Bitcoin exponentieel steeds waardevoller.

Al deze factoren maken mijnbouwcryptocurrencies tot een uiterst competitieve wapenwedloop die early adopters beloont. Afhankelijk van waar u woont, kunnen winsten uit mijnbouw echter onderworpen zijn aan belasting en geldovermakingsregels. In de VS heeft de FinCEN een leidraad opgesteld , volgens welke het delven van cryptocurrencies en het inwisselen ervan voor platte valuta’s kan worden beschouwd als geldoverdracht. Dit betekent dat mijnwerkers mogelijk moeten voldoen aan speciale wet- en regelgeving met betrekking tot dit soort activiteiten.

Accepteer als betaling (voor zaken)

Als u toevallig een bedrijf heeft en op zoek bent naar potentiële nieuwe klanten, kan het accepteren van cryptocurrencies als een vorm van betaling een oplossing voor u zijn. De interesse in cryptocurrencies is nog nooit zo groot geweest en zal alleen maar toenemen. Samen met de groeiende belangstelling groeit ook het aantal crypto-geldautomaten over de hele wereld. Coin ATM Radar bevat momenteel bijna 1.800 geldautomaten in 58 landen.

Allereerst moet u uw klanten laten weten dat uw bedrijf cryptomunten accepteert. Gewoon een bordje bij uw kassa plaatsen zou de slag moeten slaan. De betalingen kunnen vervolgens worden geaccepteerd met hardwareterminals, touchscreen-apps of eenvoudige portemonnee-adressen via QR-codes.

Er zijn veel verschillende services die u kunt gebruiken om betalingen in cryptocurrencies te accepteren. CoinPayment accepteert momenteel bijvoorbeeld meer dan 75 verschillende digitale valuta’s, waarbij slechts 0,5 procent commissie per transactie in rekening wordt gebracht. Andere populaire services zijn Cryptonator , CoinGate en BitPay , waarbij de laatste alleen Bitcoins accepteert.

In de VS worden Bitcoin en andere cryptocurrencies erkend als een converteerbare virtuele valuta, wat betekent dat het accepteren ervan als een vorm van betaling precies hetzelfde is als het accepteren van contant geld, goud of cadeaubonnen.

Voor belastingdoeleinden moeten in de VS gevestigde bedrijven die cryptocurrencies accepteren een referentie van de verkoop, het ontvangen bedrag in een bepaalde valuta en de transactiedatum registreren. Als er omzetbelasting verschuldigd is, wordt het verschuldigde bedrag berekend op basis van de gemiddelde wisselkoers op het moment van verkoop.

Legaliteit van cryptocurrencies

Nu cryptocurrencies steeds meer mainstream worden, proberen wetshandhavingsinstanties, belastingautoriteiten en wettelijke regelgevers over de hele wereld het concept van cryptomunten te begrijpen en waar ze precies passen in bestaande regelgeving en wettelijke kaders.

Met de introductie van Bitcoin, de allereerste cryptocurrency, werd een compleet nieuw paradigma gecreëerd. Gedecentraliseerde, zelfvoorzienende digitale valuta’s die niet bestaan ​​in enige fysieke vorm of vorm en die niet worden gecontroleerd door een enkele entiteit, waren altijd ingesteld om opschudding te veroorzaken bij de toezichthouders.

Er zijn veel zorgen gerezen over het gedecentraliseerde karakter van cryptocurrencies en hun vermogen om bijna volledig anoniem te worden gebruikt. De autoriteiten over de hele wereld maken zich zorgen over de aantrekkingskracht van de cryptocurrencies op de handelaren in illegale goederen en diensten. Bovendien maken ze zich zorgen over hun gebruik bij witwas- en belastingontduiking.

Vanaf november 2017 zijn Bitcoin en andere digitale valuta alleen verboden in Bangladesh, Bolivia, Ecuador, Kirgizië en Vietnam, en China en Rusland staan ​​op het punt ze ook te verbieden. In andere rechtsgebieden is het gebruik van cryptocurrencies echter nog niet illegaal, maar de wet- en regelgeving kan per land drastisch verschillen.

Meest voorkomende cryptocurrencies

 • Bitcoin – De allereerste cryptocurrency waarmee het allemaal begon.
 • Ethereum – Een Turing-complete programmeerbare valuta waarmee ontwikkelaars verschillende gedistribueerde apps en technologieën kunnen bouwen die niet met Bitcoin zouden werken.
 • Ripple – In tegenstelling tot de meeste cryptocurrencies gebruikt het geen Blockchain om een ​​netwerkbrede consensus voor transacties te bereiken. In plaats daarvan wordt een iteratief consensusproces geïmplementeerd, waardoor het sneller is dan Bitcoin, maar ook kwetsbaar voor aanvallen van hackers.
 • Bitcoin Cash – Een vork van Bitcoin die wordt ondersteund door het grootste Bitcoin-mijnbouwbedrijf en een fabrikant van ASIC’s Bitcoin-mijnchips. Het bestaat nog maar een paar maanden, maar is al gestegen naar de top vijf cryptocurrencies in termen van marktkapitalisatie.
 • NEM – In tegenstelling tot de meeste andere cryptocurrencies die een Proof of Work- algoritme gebruiken, gebruikt het Proof of Importance, dat vereist dat gebruikers al bepaalde hoeveelheden munten bezitten om nieuwe munten te kunnen krijgen. Het moedigt gebruikers aan om hun geld uit te geven en volgt de transacties om te bepalen hoe belangrijk een bepaalde gebruiker is voor het algehele NEM-netwerk.
 • Litecoin – Een cryptocurrency die is gemaakt met de bedoeling het ‘digitale zilver’ te zijn in vergelijking met het ‘digitale goud’ van Bitcoin. Het is ook een vork van Bitcoin, maar in tegenstelling tot zijn voorganger kan het vier keer sneller blokken genereren en vier keer het maximale aantal munten hebben van 84 miljoen.
 • IOTA – De baanbrekende grootboektechnologie van deze cryptocurrency wordt ‘Tangle’ genoemd en het vereist van de afzender bij een transactie een Proof of Work te doen dat twee transacties goedkeurt. Daarom heeft IOTA toegewijde mijnwerkers uit het proces verwijderd.
 • NEO – Het is een slim contractnetwerk waarmee allerlei financiële contracten en gedistribueerde apps van derden kunnen worden ontwikkeld. Het heeft veel van dezelfde doelen als Ethereum, maar het is ontwikkeld in China, wat het mogelijk enkele voordelen kan opleveren vanwege de verbeterde relatie met Chinese toezichthouders en lokale bedrijven.
 • Dash – Het is een tweelaags netwerk. De eerste laag bestaat uit miners die het netwerk beveiligen en transacties vastleggen, terwijl de tweede bestaat uit ‘masternodes’ die transacties doorgeven en InstantSend- en PrivateSend-transacties mogelijk maken. De eerste is aanzienlijk sneller dan Bitcoin, terwijl de laatste volledig anoniem is.
 • Qtum – Het is een fusie van de technologieën van Bitcoin en Ethereum gericht op zakelijke applicaties. Het netwerk beschikt over de betrouwbaarheid van Bitcoin, terwijl het gebruik van slimme contracten en gedistribueerde applicaties mogelijk maakt, veel zoals het werkt binnen het Ethereum-netwerk.
 • Monero – Een cryptocurrency met mogelijkheden voor privétransacties en een van de meest actieve gemeenschappen, die te danken is aan zijn open en privacygerichte idealen.
 • Ethereum Classic – Een originele versie van Ethereum. De splitsing vond plaats nadat een gedecentraliseerde autonome organisatie bovenop het oorspronkelijke Ethereum was gehackt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *